BJARNE HJELMTVEDT SYTILBEHØR AS

zipperVår familiebedrift ble startet av 24 år gamle Bjarne Hjelmtvedt i 1938. Han solgte glidelåser som ble produsert av Norsk Glidelåsfabrikk i Tønsberg. Da krigen kom så  ble det metall-mangel og i praksis stoppet glidelåsproduksjonen men etter krigen tok det seg langsomt opp igjen. Kundene den gang, - og helt frem til på 70-tallet var primært konfeksjonsindustrien i Norge. Det ble årlig solgt glidelåser i milliontall inntil norsk konfeksjonsindustri ble utkonkurert. Men før den tid ble glidelåsproduksjonen i Tønsberg nedlagt og importerte glidelåser overtoktok markedet. Vårt firma var med og introduserte nylonglidelåsen på det norske markedet i 1957. Etter noen få år hadde den erobret det meste av markedet.

Mustads Fabrikker på  Gjøvik laget også glidelåser og fikk lisens til å  produsere nylonglidelåser. Som en del av denne løsningen overtok vårt firma store deler av salget for Mustad. Men nedgangen i norsk konfeksjonsindustri gjorde at også glidelåsfabrikken på Gjøvik til slutt måtte bite i gresset. 

Da salget til industrien avtok så var det salg av glidelåser til handel som ble viktigst. Først mot slutten av 60-årene ble sytråd og andre sytilbehørsartikler litt etter litt tatt på lager. Rundt 1980 begynte vi med knapper, men det tok mange år å endre profilen fra ”størst og best på glidelåser” til ”størst og best på knapper og sytilbehør”.

Vi holdt til i Øvre Storgate 55 og 56 i Drammen, men i februar 1987 flyttet vi inn i nybygg på  Brakerøya i Drammen. Senere ble det utvidelser. Fra arbeidskrevende manuell fakturering og regnskap gikk vi i 1988 over til pc-baserte dataløsninger. I dag ville det vært ganske umulig å holde orden på nærmere 40.000 vareposisjoner uten data. Vi leverer i dag sytilbehør til ca 2000 kunder i Norge og har også datterselskaper med lager i Uddevalla i Sverige og Riga i Latvija. Av kundegrunnlaget vårt for 50 år siden er det faktisk ingen tilbake, og i dag utgjør glidelåser bare 6% av omsetningen. Dvs at omstilling har vært viktig for oss og det vil utvilsomt også være viktig i fremtiden. 

Flere kunder i Sverige kjøpte sybehør av Hjelmtvedt i Norge, men leveranser over grensen representerte kostnader og forsinkelser. Derfor ble Fantasy Craft Sverige AB etablert i 1995 og lager ble etablert i Uddevalla.